Bioavailability در محصولات آرایشی به چه معنی است؟

Bioavailability در محصولات آرایشی به چه معنی است؟

امروزه با پیشرفت­‌هایی که در زمینه تولید محصولات مراقبت از پوست حاصل گردیده، تولید محصولات مؤثرتر به رقابت بزرگی تبدیل گشته است. Bioavailability از آن دسته اصطلاحاتی است که شاید کمتر درباره آن شنیده باشید. اما فاکتوری بسیار مهم در تأثیر محصولات مراقبتی بر روی پوست می­‌باشد.

Bioavailability چیست؟

به معنی سرعت و میزان نفوذ ماده فعال موجود در محصولات مراقبت از پوست به لایه های زیرین پوست است. در ساخت این محصولات تلاش بر استفاده از موادی است که جذب بیشتری به لایه­‌های زیرین پوست دارند و در نتیجه سریعتر و بهتر روی پوست تأثیر می­‌گذارند. مواد فاقد Bioavailability حتی با داشتن درصد بالایی از مواد فعال، یا تأثیر کمی روی پوست دارند و یا اینکه می‌­توانند باعث آسیب به پوست شوند.

در محصولات مراقبت از پوست سه عامل مهم می‌­باشند:

1. میزان ماده فعال به کار رفته

غلظت مواد به کاررفته در تأثیرگذاری آنها نقش مهمی دارد. اما تنها عامل نیست و وجود درصد بالاتر دلیل بر تأثیرگذاری بیشتر نیست. حتی استفاده بیش از اندازه از آن می­تواند باعث ایجاد حساسیت و آسیب به پوست شود. علاوه بر این درصد استفاده بالاتر می­‌تواند باعث قیمت بیشتر محصول نیز گردد. همچنین برای بسیاری از مواد فعال مؤثر و پرطرفدار در محصولات مراقبت از پوست، محدوده درصدهای مشخصی پیشنهاد شده است که استفاده بیشتر از آن یا تأثیری ندارد و یا باعث التهاب و آسیب به پوست می­‌شود. به طور مثال:

الف) نیاسینامید:

کاربرد: آبرسان، ضد جوش، بهبود بافت پوست

درصد مورد استفاده: %5 – 2.5%

ب) هیالورونیک اسید:

کاربرد: آبرسان

درصد مورد استفاده: %2 – %1

ج) آسکوربیک اسید (ویتامین C):

کاربرد: آبرسان، شفاف و روشن کننده، محافظت از پوست در برابر رادیکال­‌های آزاد

درصد مورد استفاده: %15 – %5

مواد فعال

 

2. نوع و سایر مواد اولیه مورد استفاده یا اصطلاحاً Base Carrier

نقش مواد غیر فعال که به عنوان حمل کننده مواد فعال (مانند روغن، آب، امولسیفایر و …) به پوست عمل می­‌کنند در اینجا مهم است. به طور مثال اگر درصد بالایی از ویتامین C در یک فرمولاسیون استفاده شود اما این فرمولاسیون به گونه­ای باشد که ترکیب را ناپایدار و تجزیه نماید و یا نتواند به لایه­‌های زیرین پوست جذب شود، تأثیر زیادی برای پوست نخواهد داشت. بنابراین سایر مواد به کار رفته در یک فرمولاسیون در کنار مواد فعال دارای اهمیت می­‌باشند.

3. توانایی جذب مواد فعال به لایه اپیدرم 

سایز مولکولی مواد فعال نقش مهمی در میزان جذب و رسیدن آنها به سلول­های مورد هدف دارد. به طور مثال هیالورونیک اسید در سایزهای کوچک و بزرگ موجود است. مولکو­ل­های با سایز بزرگ قابلیت جذب به لایه­‌های زیرین پوست را ندارند. بهترین فرمولاسیون به صورت ترکیبی از مولکول­های با سایزهای مختلف آن است. از دیگر نکات حائز اهمیت این است که ترکیبات نچرال قدرت جذب بهتری دارند.

 

ترکیباتی مانند ویتامین C، ویتامین E، اسکوالان، آمینو اسیدها، گلیسیرین و هیالورونیک اسید به طور طبیعی در پوست موجودند که با افزایش سن به تدریج مقدار آنها کاهش می­‌یابد. وجود این ترکیبات در روتین پوستی با فرمولاسیون مناسب و جذب عمقی مؤثر برای پوست ضروری است و به سرعت باعث ایجاد تغییرات مثبت و شفافیت پوست می­‌شوند.

References:
  1. “In Kosmetik & Pflege” 2013 (1), 36-37 and 2013 (2); 38-39.
  2. “Indian Dermatol Online J.” 2013 Apr-Jun; 4 (2), 143–146.
  3. “International Journal of Toxicolgy” 2005; 24 (Suppl. 2): 51–111.
‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات بیشتر

جستجو کردن