مراقبت از پوست چرب

مراقبت از پوست چرب

پوست چرب یکی از متداولترین انواع پوست می‌باشد که فرد را با چالش‌هایی مانند جوش و باز شدن منافذ روبرو می‌کند. روغنی که توسط بدن ترشح می‌شود برای داشتن پوستی سالم مؤثر است اما مقدار زیاد آن می‌تواند به کدری، لک و جوش منجر شود. از این رو در افرادی که مقدار زیادی روغن در بدنشان ترشح می‌شود یا اصطلاحاً دارای پوست چرب می‌باشند لازم است که با رعایت روتین منظم و صحیح میزان ترشح چربی پوست را تنظیم نمایند.

دلایل داشتن پوست چرب

پوست به دلیل ترشح زیاد سبوم در غدد چربی (sebaceous glands) موجود در منافذ، چرب می‌شود. تولید سبوم با هورمون‌هایی مانند تستسترون و استرس تنظیم می‌شود.

فاکتورهایی که روی میزان چربی پوست مؤثرند
1. سن

در سنین پایین‌تر و جوانی پوست چربی بیشتری تولید می‌کند. با افزایش سن علاوه بر از دادن پروتئین و کلاژن پوست چربی کمتری تولید می‌کند.

2. آب و هوا

در آب و هوای مرطوب پوست معمولاً چربی بیشتری تولید می‌کند. حتی میزان چربی در فصل‌های مختلف سال نیز تغییر می‌کند.

3. ژنتیک

یکی از فاکتورهای بسیار مهم در نوع پوست ژنتیک است.

4. روتین پوستی

شستشو و لایه‌برداری زیاد و همچنین استفاده از محصولات نامناسب می‌تواند به تولید چربی بیشتر منجر شود.

 

روتین پوستی که برای افراد دارای پوست چرب

1. شستن پوست در روتین صبح و شب

بیشتر متخصصین پوست معتقدند که یکی از مهمترین مراحل در مراقبت از پوست چرب و بهترین راه کنترل چربی شستشوی آن در روتین صبح و شب است. اما نکته مهم استفاده از شوینده ملایم به جای استفاده از شوینده‌های قوی است. زیرا شوینده‌های قوی باعث افزایش ترشح سبوم و چربی در پوست می‌شوند. اگر شوینده ساده به تنهایی نتواند چربی پوست را کنترل کند، معمولاً استفاده با احتیاط از محصولات حاوی سالیسیلیک اسید، گلایکولیک اسید یا بتا هیدروکسی اسید پیشنهاد می‌شود که در درمان جوش نیز مؤثرند. ضمن اینکه به جای استفاده از آب داغ استفاده از آب ولرم برای شستشو توصیه می‌شود.
شایان توجه اینکه شستشو در روتین صبح به اندازه شستشو در روتین شب مهم است چرا که در طول شب تولید روغن همچنان ادامه دارد.

صابون‌های حاوی خاک رس سبز اسنتا برای شستشو، حذف چربی‌ها و آلودگی‌ها و نیز جوش توصیه می‌شود. این صابون‌ شویندگی ملایم اما در عین حال پاک‌کنندگی عمقی دارد.

2. استفاده از تونر

استفاده از تونرهای خیلی قوی و حاوی مواد قابض و خشک کننده پوست توصیه نمی‌شود. تونرهای حاوی ترکیباتی مانند نیاسینامید که به طور ملایم در کنترل چربی و آبرسانی پوست مؤثرند گزینه‌های مناسبی می‌باشند. نکته مهم در استفاده از تونر تکمیل فرایند پاکسازی منافذ است.

3. استفاده از مرطوب کننده در روتین صبح و شب

این باور که پوست چرب نیاز به آبرسان و مرطوب کننده ندارد، درست نیست. همه انواع پوست نیاز به آبرسانی دارند اما برای پوست‌های چرب باید در انتخاب آن دقت بیشتری نمود. مرطوب کننده‌ها باید سبک، با پایه آبی و حتی بدون روغن باشند. در این نوع پوست نباید به هیچ عنوان از روغن‌های کومدوژنیک استفاده کرد.

سرم صورت هیالورونیک اسید، سرم صورت نیاسنامید، سرم صورت ویتامین C، کرم صورت شکوفه گیلاس و کرم صورت رتینول اسنتا برای پوست‌های چرب پیشنهاد می‌شود.

سرم صورت

4. استفاده از ماسک‌های خاک رس

استفاده از ماسک‌ها به ویژه ماسک‌های حاوی خاک رس به کنترل چربی، پاکسازی منافذ و جوش بسیار کمک می‌کند.

ماسک صورت خاک رس و جلبک اسنتا برای پاکسازی، کنترل چربی و جوش توصیه می‌شود.

5. لایه‌برداری و اسکراب

لایه‌برداری و استفاده از اسکراب در حذف سلول‌های مرده و چربی اضافی پوست بسیار مؤثر است و باید در روتین هفتگی (دو بار در هفته) استفاده شود. البته باید به این نکته توجه نمود که استفاده از اسکراب و لایه‌بردارها نیز نباید به حدی باشد که باعث خشکی، التهاب، ایجاد حساسیت و آسیب به پوست شود. ضمناً استفاده از اسکراب فیزیکی برای افرادی که دارای جوش فعال می‌باشند توصیه نمی‌شود. اسکراب‌های شیمیایی شامل مواد فعالی مانند آلفا هیدروکسی اسید، بتا هیدروکسی اسید، گلایکولیک اسید و سالیسیلک اسید در لایه‌برداری و کنترل جوش مؤثرند.

اسکراب قهوه اسنتا برای لایه‌برداری و پاکسازی ملایم پوست پیشنهاد می‌شود.

ترکیبات مفید برای پوست چرب

1. نیاسینامید

نیاسینامید شکلی از ویتامین B3 است. این ترکیب در مراقبت از پوست و در کنترل چربی آن و ترشح سبوم مؤثر بسیار توصیه می‌شود. خاصیت ضد التهاب، ضد جوش و آبرسانی دارد. این ماده محدودیت استفاده ندارد و به دفعات در طول شبانه روز و در محصولات مختلف قابل استفاده است. از این رو یک ترکیب بسیار مناسب برای استفاده در روتین پوست چرب است.

سرم صورت نیاسینامید اسنتا برای آبرسانی، کنترل چربی و جوش پیشنهاد می‌شود.

2. رتینول

نوعی از رتینوئید (Retinoid) است که از ویتامین A مشتق می‌شود. علاوه بر خاصیت ضد چروک، ضد لک و یک دست نمودن پوست به کاهش چربی پوست نیز کمک می‌کند.

3. گلایکولیک اسید

یک لایه بردار مناسب برای حذف چربی‌ها و سلول2های مرده از سطح پوست

 

 

References
  1. https://medicine.yale.edu/dermatology/dermsurg/chapter%208%20dreams%20in%20a%20bottle%20caring%20for%20your%20skin_36897_284_5_v1.pdf
  2. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/oily-skin
  3. “Oily Skin: A review of Treatment Options” ,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605215/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21637900/
‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات بیشتر

جستجو کردن