رتینول

رتینول

دسته: مواد فعال، آنتی‌اکسیدان

خواص: ضد چروک، کنترل چربی، یک دست کردن پوست (Evenes Skin Tones)، ضد جوش و کاهش منافذ.

رتینول نام کلی برای فرم خالص مولکول ویتامین A است. یک ویتامین محلول در چربی است که از سال 1980 که اولین مقاله درباره کاربرد آن در مبارزه با photoaging (پیری گوست در اثر نور خورشید) منتشر شد تا امروز در صنعت آرایشی و بهداشتی مورد توجه می‌باشد. به طوری‌که ویتامین A و مشتقات آن چه طبیعی و چه سنتز شده به عنوان یک راه حل طلایی در درمان و جلوگیری از  photoaging مورد توجه می‌باشند. مطالعات انجام شده همگی نشان داده‌اند که این ترکیب با خاصیت آنتی‌اکسیدانی بسیاری از نگرانی‌های پوستی را کاهش می‌دهد. امروزه به ترمیم کننده، صاف کننده چین و چروک، سفت کننده و کوچک کننده و پاکسازی منافذ، کنترل کننده چربی و شفافیت و شادابی پوست شناخته شده است.

سازگاری بسیار خوب رتینول با پوست به حدی است که به اصطلاح گفته می‌شود با پوست به خوبی ارتباط برقرار می‌کند و به آن می‌گوید چطور جوان‌تر و شاداب‌تر به نظر برسد.

رتینوئیدها (Retinoids) در فرم‌های مختلف طبیعی و سنتزی در دسترس و پرکاربردند. از جمله رتینوئیدهای طبیعی می‌توان به

  • Retinyl-palmitate (vitamin A ester)
  • Retinyl-acetate (vitamin A ester)
  • Retinaldehyde (vitamin A aldehyde)
  • Tretinoin (all-Tretinoin (all-trans-retinoic acid)
  • Isotretinoin (13-cis-retinoic acid)
  • Alitretinoin (9-cis-retinoic acid)

اشاره نمود. از انواع سنتزی نیز:

  • Tazarotene
  • Adapalene

Retinyl Palmitate

رتینیل پالمیتات که با نام ویتامین A پالمیتات نیز شناخته می‌شود، از انواع طبیعی و بسیار متداول رتیئوئید می‌باشد. ترکیبی از رتینول (ویتامین A) و اسید چرب پالمیتیک اسید (Palmitic acid) است. بر اساس تحقیقات یک نمونه پایدار و آنتی‌اکسیدان قوی است. به علت پایداری بیشتر و عوارض کمتر (ایجاد حساسیت و التهاب) استفاده از آن در محصولات آرایشی و بهداشتی متداول‌تر از فرم خالص رتینول می‌باشد. رتینیل پالمیتات در پوست ابتدا به رتینول و سپس به رتینوئیک اسید به عنوان ترکیب مؤثر وفعال روی سلول‌های پوستی تبدیل می‌شود. در واقع رتینوئیک اسید خواص ذکر شده برای رتینول مانند ضد چروک و غیره را دارد.

از آنجایی که رتینیل پالمیتات ضعیف‌ترین فرم رتنوئید (Retinoid) می‌باشد، برای پوست‌های حساس گزینه بهتری است. ملایم بودن رتینیل پالمیتات به معنی کم اثر بودن آن نیست. در واقع این امکان را فراهم می‌کند که مصرف کننده با حداقل نگرانی از حساست و التهاب از مزایای رتینول در روتین پوستی بهره‌مند شود. رتینیل پالمیتات در تحریک کلاژن‌سازی در پوست، کاهش خطوط و چروک‌ها، کاهش سایز منافذ و بهبود بافت پوست و یک دست‌تر به نظر رسیدن آن مؤثر است.

با وجود ملایم بودن رتینیل پالمیتات همچنان توصیه می‌شود در روتین شب به آرامی اضافه شود. بهترین روش استفاده از آن در ابتدا دوبار در هفته در روتین شب و سپس افزایش تدریجی تا استفاده هر روزه است. در صورتی‌که خشکی، التهاب و قرمزی مشاهده شد دوباره باید میزان مصرف کاهش یابد و یا حتی در موارد شدید قطع شود. این نکته باید در نظر گرفته شود که میزان مصرف رتینیل پالمیتات در افراد مختلف متفاوت و باید بر اساس حساسیت و تحمل پوست و نیز درصد مورد استفاده در فرمولاسیون محصول تنظیم شود.

آیا استفاده از رتینیل پالمیتات ایمن است؟

گزارش‌­ها مبنی بر اینکه رتینیل پالمیتات یک ماده ایمن نیست، نادرست است. آنها بر اساس یک مطالعه تقریباً 20 سال پیش مطرح  هستند که هرگز در شرایط واقعی مانند نحوه استفاده مردم از ضد آفتاب‌های حاوی این ماده بازتولید یا آزمایش نشده است. علاوه بر این، تا به امروز، هیچ مدرک علمی مبنی بر سرطان زا بودن رتینیل پالمیتات در انسان وجود ندارد. ایمنی رتینیل پالمیتات توسط چندین سازمان معتبر از جمله FDA و Cosmetic Ingredient Review panel به عنوان سازمان معتبر برای ارزیابی محصولات آرایشی و بهداشتی بر اساس مستندات علمی به دفعات نظر بر ایمن بودن رتینیل پالمیتات داده است.

عوارض استفاده از رتینول

عوارض استفاده از رتینول معمولاً موقت و می‌تواند شامل خشکی، التهاب، قرمزی، پوسته پوسته شدن و در بیشترین حالت ظاهری شبیه به افتاب‌سوختگی داشته باشد. در صورت بروز این عوارض باید استفاده از رتینول قطع یا کاهش یابد.

برای کاهش عوارض جانبی باید میزان مصرف رتینول را با تحمل پوست تنظیم نمود. همراه با استفاده از محصولات حاوی رتینول باید از کرم ضد آفتاب استفاده نمود.

 

INCI Name: Retinol

References
  1. Retinoids: active molecules influencing skin structure formation in cosmetic and dermatological treatments”
  2. “Cosmeceuticals: focus on topical retinoids in photoaging”
  3.  “comparative study of the effects of retinol and retinoic acid on histological, molecular, and clinical properties of human skin”
  4. “A Clinician’s Guide to Topical Retinoids”

مقالات بیشتر