روغن بادام شیرین

روغن بادام شیرین

این روغن یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین روغن‌های گیاهی است. از دیرباز در یونان، ایران و چین به عنوان یک نرم کننده برای تسکین پوست‌های حساس، خشک، پسوریازیس و اگزما استفاده گردیده است. افراد با هر نوع پوستی می‌توانند از خواص آن بهره‌مند شوند. زیرا به پوست احساس نرمی، تغذیه و احیا می‌دهد. این روغن همچنین گزینه‌ای عالی به عنوان روغن ماساژ است.
این روغن از دانه‌های بادام شیرین (Prunus amygdalus var. dulcis) استخراج می‌شود. باقیمانده این دانه‌ها بعد از روغن‌گیری به عنوان یک لایه‌بردار ملایم و زیست تخریب‌پذیر قابل استفاده استفاده است. از اینرو یک ترکیب زیرویست می‌باشد.درخت بادام (Prunus amygdalus var. dulcis syn. Prunus dulcis) بومی منطقه قفقاز است که در آفریقای شمالی، جنوب اروپا، ایران و آمریکا به عمل می‌آید. بادام تلخ (Prunus amygdalus var. amara) به لحاظ ژنتیکی با بادام شیرین متفاوت می‌باشد. بادام تلخ حاوی درصد زیادی Amygdalin است که منجر به تشکیل ترکیب سمی هیدروژن سیانید می‌شود.

Transforming an old man into a youth

البته استفاده از روغن بادام برای زیبایی قدمت زیادی دارد. ‘’Transforming an old man into a youth’’ عنوان یکی از قدیمی‌ترین فرمولاسیون‌های به دست آمده برای یک ماده اولیهٔ ارزشمند و کرم صورت مربوط به ۵۰۰۰ سال پیش در مصر است. ۸ سال زمان لازم بود تا این فرمولاسیون کشف رمز گردد. ماده‌ای به نام “Hemayet-fruit” در منبع مذکور عنوان گردیده بود که ماده‌ای ناشناخته بود. نهایتاً دریافتند که آن ماده بادام تلخ است.

نکته جالب در این فرمولاسیون روش استخراج این ترکیب و پبچیدگی آن همراه با جزئیات واکنش‌های شیمیایی است. از این جزئیات مثلاً می‌توان به چند دفعه شستشوی میوه جوشیده و خشک شده در آب رودخانه برای گرفتن تلخی آن اشاره نمود. که این عمل روشی برای گرفتن ترکیبات سمی از بادام تلخ است. خلاصه اینکه نهایتاً دریافتند که Mandelic acid به این طریق از بادام تلخ استخراج گردیده است. این ترکیب را کمی قبل از رمزگشایی این فرمولاسیون می‌شناختیم و در ۳۰ سال گذشته به عنوان یک لایه‌بردار و بازسازی کننده پوست ـ در صنعت مراقبت از پوست ـ بسیار پر طرفدار است.

sweet-almond-oil

ترکیبات روغن بادام

  1. اسید اولئیک (Oleic acid)
    روغن بادام حاوی 62 تا 86 درصد اسید اولئیک است. اسید اولئیک یک اسید چرب تک اشباع نشده (monounsaturated fatty acid) است که با ایجاد یک لایه محافظ روی پوست خواص مرطوب کنندگی و ضد التهابی دارد. البته این اسید چرب به تنهایی و با غلظت بالا نیابد استفاده شود چون می‌تواند باعث مختل شدن سد چربی پوست و در نتیجه باعث کم آبی آن شود.
  2. اسید لینولئیک (Linoleic acid)
    روغن بادام حاوی 20 تا 30 درصد اسید لینولئیک است. این اسید این یک اسید چرب ضروری از خانواده امگا 6 و یک ترکیب مهم در سد چربی پوست، پیش‌ساز برخی از انواع سرامیدها و حد واسط‌های با خاصیت ضد التهاب است. در مواردی مانند فصل زمستان و نیز برخی بیماری‌های پوستی که سطح اسید لینولئیک و سرامیدهای مشتق از آن کاهش می‌یابد منجر به اختلال در عملکرد سد پوستی می‌شود.
  3.  مواد غیر قابل صابونی شدن (Unsaponifiable fraction)
    موادی فعال مانند ویتامین E، Phytosterols و اسکوالن از دیگر ترکیبات تشکیل دهنده روغن بادام شیرین می‌باشند. Phytosterols از نظر ساختاری شبیه کلسترول می‌باشند و با تقویت سد چربی به کاهش از دست دادن آب از طریق اپیدرم کمک می‌کنند. همچنین اسکوالن نیز ترکیب مهمی در سبوم پوست می‌باشد که دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی است و حفظ رطوبت پوست مؤثر است.

عوارض جانبی:

  1. در افراد مبتلا به آلرژی به بادام و مغزها باید احتمال زیاد به آلرژی به روغن بادام نیز وجود دارد.
  2. از بادام تلخ به دلیل ترکیبات سمی استفاده نشود.

روغن بادام در بادی‌باتر، بالم لب، کرم دست، کرم پا، سرم مو و سرم ناخن، بت‌بامب‌ها و برخی از صابون‌های اسنتا استفاده شده است.

 

INCI Name: Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil

روغن بادام شیرین

 

References:
  1. Ouzir, M., et al., 2021. Almond oil: A comprehensive review of chemical composition, extraction methods, preservation conditions, potential health benefits, and safety
  2. Durant, J. L., Ponisio, L. C., 2021. A Regional, Honey Bee-Centered Approach Is Needed to Incentivize Grower Adoption of Bee-Friendly Practices in the Almond Industry
‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات بیشتر

جستجو کردن